Od dětství mi babička dávala trochu bezinkového likéru (jen tam kvůli nám, vnoučatům, dávala méně rumu). Pokud vzpomínám na svou babičku, tak kní neodmyslitelně patří právě tenhle likér.
Bez černý
Druh bezu, ze kterého se dělá oblíbený bezinkový likér. Je to keř nebo menší strom a je známý díky dutým větvím – pokud ji rozlomíte, uvidíte takový bílý ,,molitan“ – bezová duše.
Vědecký název pro druh bezu je Sambucus. Pochází pravděpodobně z řeckého slova ,,Sambux“ a označuje tak barvivo, obsažené v plodech bezu. Černý bez (Sambucus niger) je odvozený od černých plodů.
Bez černý je zajímavý i po mytologické stránce. Traduje se, že na jeho kořenech žijí gnómové, čili bytosti (duchové) zemského živlu. Také můžete znát známý bezový proutek jako hůlku, což je nejvíce známé pravděpodobně z Harryho Pottera. Pravdou je, že bez se k výrobě hůlek opravdu používá.
Irská tradice říká, že když se člověk postaví pod bez v předvečer letního slunovratu, uvidí víly nebo gnómy / skřítky. Proto se doporučovalo, aby lidé bez neporáželi a nepálili, protože by tím rozhněvali víly, které se v nich schovávají.
Bez, který roste v blízkosti domu pomáhá klidnému chodu domácnosti.
Bez chebdí
Kdyby to bylo tak jednoduché s tím bezem… Existuje totiž ještě jeden, který je bylina! Jeho plody rostou směrem nahoru, kdežto u bezu černého dolů. Pokud uděláte bezový likér z bezu chebdího, zaděláváte si na žaludeční potíže, ale je třeba zmínit, že to není nějak více zdraví nebezpečné. A navíc… další tip, jak jej můžete poznat je ten, že když vaříte bez chebdí, tak prý dost zapáchá.
Potřeby:
- Bez černý 2l
- Voda 1l
- Rum 500 ml
- Vanilkový cukr 1 balení
- Cukr 1 kg
- Káva 2 lžíce
- Vidlička na otrhání
Postup:
- Sběr – Potřebují se jen ty kuličky. Našla jsem, že to jde dobře vidličkou. Lidé to tak dělají, aby nebyli špinaví, protože plody hodně barví a jdou špatně vyprat. Zkusila jsem to a opravdu to jde celkem dobře, ale pak už mě to nebavilo a dělala jsem víc trsů najednou normálně rukou a bylo mi jedno, že jsem špinavá. Takže je to čistě na vás, co preferujete. Zkusila jsem obě metody a ani jedna není špatná.
- Očištění – Pak je potřeba plody umýt. I kdyby vypadaly sebevíc lépe, tak je doporučuji opláchnout.
- Vaření – A teď můžeme přejít konečně k vaření. Dáme plody do většího hrnce a přidáme k nim vodu. Přivedeme bez k varu a vaříme po dobu 20 min. Po pár minutách to začne pěnit, takže je vhodné to pak míchat.
- Scezení – Poté to scedíme. Udělala jsem to provizorně tak, že jsem na hrnec dala utěrku, kterou jsem obvázala provázkem. Nechala jsem to pár minut skapat, vymačkala jsem zbytek a nepotřebné plody jsem vyhodila do koše. Šťávu jsem pak nalila zpět do většího hrnce a přivedla ji opět k varu.
- Přidání cukru – když se šťáva z bezu začala zase vařit, přidala jsem cukr a nechala jsem to vařit zase 20 min.
- Přidání vanilkového cukru – dále jsem přidala vanilkový cukr a 3 minuty povařila za stálého míchání.
- Přidání kávy – A nakonec jsem přidala kávu a nechala jsem to 2 minuty vařit.
- Vychladnutí a scezení – A nakonec jsem to nechala vychladnout. Mnozí nechávají do druhého dne, ale já jsem to nechala cca 1,5 h a scedila jsem to. Bylo to ještě vlažné, ale to podle mě už nevadí. Babička to mnohdy podruhé už ani necedila, a tak tam byl nakonci vždy lógr, ale nic, co by nějak výrazně kazilo chuť.
- Přidáme rum
- Máme hotovo a můžeme nalévat do sklenic.
- Bezinkový likér se uchovává v lednici.